Oostende is een bruisende en bloeiende stad, gelegen aan de Belgische kustlijn in de Provincie West-Vlaanderen.

Haar uitgestrekte zandstranden, een rijk koninklijk verleden en een alomtegenwoordige eersteklasse gastronomie, verlenen Oostende vaak de naam ‘Koningin der Badsteden’.

Het is het middelste punt van de Belgische kust en kent een groeiende populatie van ongeveer 72.000 inwoners. Op piekdagen (toeristen en tweede verblijvers) groeit de populatie steevast aan tot ongeveer 300.000 mensen.

De stad bevindt zich op de rand van transformatie naar meer veerkrachtige, slimmere en duurzame toekomstgerichte stad. Verschillende bestaande en toekomstige initiatieven kaderen immers in deze strategie. Met de aanname van het Burgemeestersconvenant en het lokale strategische energieplan, werden reeds de noodzakelijke maatregelen en initiatieven genomen om de lokale ecologische voetafdruk te verkleinen. Met deze engagementen, zet Oostende zich in Vlaanderen op de kaart als koploper op het gebied van duurzame en hernieuwbare energie.

Oostende in een notendop:

Inwonersaantal: 72.000
Oppervlakte: 37.7 km²
Relevante initiatieven en strategieën: Smart Society Oostende, Energieplan (o.a. LED-verlichting, isolatie en energiereductie bij huishoudens), vergroening van de binnenstad, klimaatadaptatie gerelateerd aan kust- en maritieme gebieden/steden, warmtenet, verschillende participatie en co-creatie netwerken
Toekomstige plannen en initiatieven:lokale verkiezingen in oktober 2018